Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Norge: Halvdelen af alle nordmænd er positive overfor digital radio
Fredag 28. april 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Halvdelen af den norske befolkning har positive forventninger til digital radio og tv. Det viser en forbrugerundersøgelse, som i går blev fremlagt i "Den digitale kringkastingsrapporten 2006". Rapporten er udarbejdet af Norkring og selskabets adm. direktør Nils-Jørgen Felldal udtaler, at man håber "at kunne åbne øjnene for den spændende digitale radio- og tv-hverdag, der er lige om hjørnet. Lytterne skal føle sig trygge ved den nye digitale mediehverdag". Men rapporten er også et ensidigt indlæg i debatten FOR indførelse af netop DAB, og rapporten undgår behændigt at omtale nye, moderne teknologier som DRM+ og DAB-2.
Norge står overfor en vigtig teknologisk skillevej indenfor radio- og tv, hedder det fra Norking, der er det selskab, der står for udsendelse af radio og tv for NRK, TV 2, P4 og Kanal 24 over mere end 6.000 sendestationer spredt ud over hele Norge.

Allerede nu kan 70 pct. af nordmændene modtage DAB-radio og planen er, at sendernettet for DAB skal udbygges, således at man når fuld udbygning i 2012. I 2014 regner man med, at kunne slukke for FM-sendernettet.

Argumentet for at slukke for FM er dels, at FM-sendernettet er udslidt og trænger til udskiftning, og dels at FM-båndet er fyldt op - og der ikke er plads til flere kanaler.

Myndighederne i lande som Norge og Danmark har de sidste 50 år sagt, at FM båndet var fyldt og at der ikke var plads til flere stationer.

Norkring mener, at DAB vil sikre lytterne en bedre kvalitet. DAB benytter ganske vist den gamle MPEG-2, layer 2 (MP2) komprimeringsteknologi, men iflg. Norkring kræver denne teknologi en mindre fejlbeskyttelse for at give et robust signal. Dette er tidligere blevet tilbagevist af eksperter - jf: http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=12133

Norkring nævner i rapporten både DAB, DRM, DMB samt DVB-T og DVB-H - men nævner slet ikke DRM+ og DAB-2.

DAB er en designet af og for landsdækkende og regionale public service stationer, og rapporten nævner ærligt, at der fortsat er usikkerhed om, hvilken teknologi, der er bedst for lokalradio - og videre - at DAB vil blive for omkostningstungt for ca. 40 pct. af de norske lokalradioer.

Til gengæld har rapportens forfattere ikke styr på fakta i gennemgang af DAB's fantastiske sejrsgang verden over. F.eks. nævnes at DAB blev lanceret med prøveudsendelser i Danmark i 2002, og at DAB giver 99 pct. dækning i Danmark. Begge dele er forkerte. Det er også overraskende, at rapporten under overskriften "DAB erobrer Europa" anfører, "de fleste lande i Europa har eller planlægger udrulning af DAB-teknologien" - og at det varierer fra land til land, hvornår de analoge udsendelser [på FM] skal slukkes. Så vidt vides, er der endnu ikke et eneste land, der har besluttet en bestemt dato for slukning af FM-båndet, og antallet af lande i Europa, der har besluttet sig for udrulning af DAB, kan tælles på én hånd.

Rapporten nævner kun salgstal for de 2-3 lande, hvor DAB har nogen udbredelse af betydning.

Norkring har fået TNS Gallup til at lave en undersøgelse blandt 1.000 nordmænd. Det fremgår, at et flertal på 54 pct. af den norske befolkning tror, at digitalisering vil give bedre dækning. Kun 10 pct. svarer, at den bliver dårligere.

En bedre dækning bliver dog ikke tilfældet. Nu kan NRK P1 høres på FM af 99.97 pct. af befolkningen, NRK P2 når 99 pct. og NRK P3 kan høres af 96 pct. af nordmændene. Når DAB er fuldt udbygget vil det kun kunne modtages af 95 pct. af befolkningen. De resterende områder vil i stedet muligvis blive dækket med DRM. Når FM båndet (som planlagt) lukkes, vil store dele af Norge - tyndt befolkede områder og øde vejstrækninger - dermed blive helt uden FM- eller DAB-dækning. Dette forhold - der bl.a. har givet anledning til flere avisskriverier i Norge - omtales ikke i Norkrings 32 sider lange rapport.

Undersøgelsen viser videre, at 65 pct. af alle nordmænd har hørt om digital radio og tv - 15 pct. det ene eller det andet - mens 20 pct. ikke har hørt om digital radio/tv i det hele taget. Det er især kvinderne, der gør sig bemærket, idet 3/4 af gruppen, der ikke har hørt om digital radio/tv er kvinder.

Man har så spurgt, om lyd- og billedkvaliteten bliver bedre eller dårligere end i dag. Respondenterne har altså ikke fået mulighed for f.eks. at svare, at DAB vil give dårligere lyd og DTT vil give bedre billedkvalitet. Resultatet er, at 72 pct. forventer at lyd- og billedkvaliteten bliver bedre.

3 pct. regner med indenfor det næste år, at købe en DAB radio. 5 pct. regner med at købe både en digital radio- og tv-modtager. 74 pct. har ingen digitale købsplaner.

"Hvad skal der til for, at du går over til de digitale udsendelser" er næste spørgsmål. Topscorer er her svaret "Når jeg bliver tvunget, når FM slukkes" med 29 pct.

I rapporten hedder det, at de store bilfabrikanters interesse for DAB er stærkt stigende og "mange fabrikanter tilbyder DAB digitalradio" og videre: "Også norske bilimportører varsler den nye radiogeneration næste år". Rapporten omtaler ikke, at DAB er blevet en kæmpe fiasko i bilerne. End ikke i de to lande i verden, hvor DAB har en nævneværdig udbredelse - nemlig Storbritannien og Danmark - er salget af bilradioer med DAB bare i nærheden af noget, der kan kaldes en succes.

Adm. direktør for Norkring, Nils-Jørgen Felldal, skriver i et forord til rapporten, at Volkswagen har besluttet, at tilbyde DAB i alle sine biler allerede fra 2007. I selve rapporten er det dog blevet modificeret til, at der er "stor sandsynlighed" for at Volkswagen bilerne i Norge fra 2007 vil få DAB-funktionalitet.

Den danske importør kender ikke noget til, at VW skulle tilbyde DAB i sine biler fra 2007 - hverken i Danmark eller Tyskland - og informationschef Paul Hegna fra den norske importør Møller Gruppen siger til radionyt.com, at han ikke rigtigt tror det er rigtigt. Han mener dog, at nogle VW modeller vil være udstyret med DAB fra fabrikken i 2007.

Rapporten slutter af med at citere telecom-konsulent Arne Joramo for at sige, at nordmænd sandsynligvis er blandt verdens dårligste til at lave ny teknologi - men verdens bedste til at tage den i brug.

Rapporten nævner til gengæld ikke, at DAB er den ældste og af mange betragtet som den dårligste af samtlige de digitale standarder, der i dag findes for digital radiospredning.

Norkring har deltaget i det internationale samarbejde for udviklingen af DAB-standarden, og det er Norkring, der står for den tekniske drift og udbygning af DAB-nettet i Norge.

Hele rapporten kan downloades her:
http://www.norkring.no/htmldoc/Den%20digitale%20kringkastingsrapporten%202006.pdf


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram
  · Regeringen og DF vil beskære DR med 1/6  · -