Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: Bliver DAB det næste Betamax
Onsdag 30. januar 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En ny rapport fra Enders Analysis advarer om, at DAB-radio kan gå hen og blive det samme for radio - som Betamax blev for videoen. Det er meget dyrt at sende DAB, en række kommercielle DAB-stationer har måttet opgive og er lukkede, og hverken lyttere eller annoncører er tilstrækkeligt entusiastiske. Åbningen af en ny landsdækkende DAB-multiplex vil blot forværre situationen, advarer Enders Analysis.
Troen på DAB som medie er blevet undermineret af de store omkostninger ved at sende DAB, og den langsomme vækst i omsætning. Det har betydet at en række nationale DAB-radiokanaler i Storbritannien og Nordirland (UK) er lukkede. Det drejer sig om 'Core', 'Oneword' og 'Groove' - ejet af tre af det britiske radiomarkeds største aktører: hhv. GCap Media, UBC og Virgin Radio. 'Chill' og 'Fun Radio' er blevet droslet ned, og Virgin har droppet planerne om en ny digital radiostation 'Virgin Radio Viva'.

De lukkede kommercielle DAB-stationer er blevet erstattet af den britiske hærs radiokanal BFBS, den polsk-sprogede 'Polish Radio London' og af den ghanesisk-afrikanske radiostation Rainbow Radio.

Med de store radioselskabers hovedkulds flugt fra den nuværende landsdækkende DAB-multipleks for private stationer, så begynder udbuddet af radiokanaler på DAB dermed iflg. rapporten at nærme sig den situation, der var for mellembølgeradio i UK for få år siden. Også her begyndte mainstream-stationerne at forsvinde - for i stedet at blive erstattet af etniske stationer, græsrodsradioer, religiøse stationer og andre stærkt specialiserede kanaler.

En lancering af en ny landsdækkende DAB-multipleks, som Channel 4 er på vej med, vil derfor kun gøre ondt værre - fordi den nuværende operatør af den første DAB-multipleks, Digital One, kæmper med at udfylde deres kapacitet.

Det står nu klart, at den 'masterplan' for udbredelsen af DAB, som man har holdt sig til siden midten af 90'erne, simpelthen ikke holder.

Udviklingen på DAB-området - især i London - indikerer, at DAB muligvis allerede er blevet afskrevet af den britiske radioindustri som et medie, hvor man kan nå den brede befolkning - og det er netop den brede befolkning som reklamebureauerne efterspørger.

I rapporten fra Enders Analyses opfordres radiobranchen så også til at "stoppe med konstant at slå sig selv på brystet i offentligheden om, hvor vidunderligt DAB er, og i stedet tage del i en ærlig debat i industrien om fremtiden for DAB-platformen".

Rapporten ender med at citere adm. direktør for The Local Radio Company, Richard Wheatley, der i december udtalte: "DAB er radioens Betamax".


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram
  · Regeringen og DF vil beskære DR med 1/6
  · DR åbner kontor i Tyrkiet
  · TV 2 sender tv-serien 'Mercur'
  · Christoffer Emil Bruun bli'r ny redaktør
  · Ny reportageserie om fam. Pitzner på Zulu
  · Discovery køber op  · -