Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Gennembrud for digital radio i 2010
Fredag 30. juli 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I mange lande rundt om på kloden ser det ud til at 2010 bliver det år, hvor digital radio begynder at opnå et vist gennembrud. Det vurderer chefredaktør af den internationale udgave af magasinet Radio World, T. Carter Ross. Han peger bl.a. på udviklingen i HD Radio i USA, DRM i Rusland og Indien, DAB+ i Australien, Malta, Schweiz og Sverige, DMB i Sydkorea og Frankrig - og DAB i UK og Danmark.
Der er ikke udsigt til at nogen af de nye digitale radiostandarder fuldstændigt vil erstatte traditionel analog radio i en overskuelig fremtid, men nogle steder på kloden er aktører og myndigheder ved at nå punktet, hvor det giver mening at tale om planlægning af en overgang fra analog til digital radio. Det vurderer T. Carter Ross.

Han peger i Radio World på, at HD Radio i USA har fået et stort skub fremad af myndighederne, at DRM30 systemet har opnået en meget vigtig opbakning i Rusland og Indien, og at Eureka-147 familien (DAB, DAB+ og DMB) har opnået en pæn vækst i Australien såvel som fortsat udbredelse i Europa og Asien.

Det bedst etablerede digitale marked findes i Storbritannien og Nordirland (UK) skriver Radio World. Næsten 1/4 af al radiolytning i UK sker på digitale platforme, herunder digital tv og internettet, men den største andel er på DAB; i alt 15.1 pct. af al radiolytning i UK sker på DAB iflg. RAJAR. Og omkring 1/3 af befolkningen i UK bor i en husstand med mindst én DAB-radio.

Selv om dette er pæne tal og selv om der sker en vækst fra år til år, så sker der dog også tilbageslag for DAB i UK. BBC besluttede således sidste år at lukke to DAB-kanaler og blandt de private aktører besluttede Bauer Media også at lukke en kanal. Til gengæld har Absolute Radio aggressivt markedsført sig som en ’multiplatform broadcaster,’ hvilket indebærer fuld opbakning om DAB.

I Irland har public service kanalen RTÉ en målsætning om, at DAB skal kunne høres af halvdelen af befolkningen ved årets udgang. En undersøgelse fra GfK viste i februar 2010, at omkring 14 pct. af de radiomodtagere, der blev solgt i Irland i 2009 kunne modtage DAB.

Frankrig besluttede i slutningen af 2007, at vælge en jordbaseret DMB-A digital standard for radio. Selv om der allerede i 2008 blev udbudt sendetilladelser, har projektet om en hurtig udrulning ikke været uden problemer og deciderede tilbageslag. Tidligere i år genbekræftede den franske kulturminister dog den franske beslutning og krævede at projektet sættes i gang i slutningen af 2010.

Selv om de franske radiostationer generelt bakker op om en hurtig overgang til digital radio, så er der dog også flere – bl.a. de lokale radiostationers organisationer, der ønsker at man også anvender DAB+ sammen med DMB-A, konstaterer Radio World.

Udviklingen af DAB i Tyskland gik helt i stå sidste år, da KEF afslog at yde økonomisk støtte til udrulningen af DAB. I juni måned blev denne beslutning imidlertid ændret efter udbredt opbakning til den digitale teknologi fra både public service stationer, private radioer og Media Broadcast. Den nye beslutning indebærer, at radioerne nu kan begynde at forhandle med Media Broadcast om opbygning og anvendelse af networks med DAB/DAB+/DMB multiplekser. Aftalen indebærer også at Media Broadcast skal sætte mindst 35 sendestationer i gang inden september 2011, og at der skal være mindst 110 sendestationer i Tyskland i slutningen af 2015. I 2021 er planen, at der skal være 172 sendestationer.

DAB+ er også på vej frem i Schweiz, hvor fire DAB/DAB+ multiplekser – drevet af public service kanalen SRG SSR er i gang. Derudover er der en privatejet DAB+ multipleks i gang siden oktober sidste år.

Malta viste en lytterundersøgelse i marts 2010 at 12.2 pct. af befolkningen lyttede radio via DAB+, hvilket er en stigning fra 10.2 pct. i forhold til slutningen af 2009.

I slutning af 2009 godkendte Italien, at der lanceres en kommerciel DAB+ multipleks.

Og i den nordiske region sendes der i Sverige forsøg med DAB+, og en ny lovgivning vil fra august måned tillade private kommercielle stationer, at sende i DAB+.

I Norge begyndte fire nye stationer i juni måned på DAB, således at 18 stationer nu sendes landsdækkende på DAB. Mere end 80 pct. af befolkningen bor steder, hvor der er DAB-dækning.

I Danmark er DAB også veletableret, skriver Radio World. Omkring 90 pct. bor indenfor dækningsområderne og en undersøgelse fra 2009 viser at 34 pct. af alle husstand har mindst én DAB-modtager.

Selv om DAB anses for et kuriosum i det meste af Østeuropa, så gennemføres der dog forsøg med DAB+ i Polen og Ungarn, og målet er, at regelmæssige udsendelser kan sættes i gang i 2010 eller 2011.

Rusland vedtog i april måned at satse på DRM30 – altså Digitale Radio Mondiale på lang-, mellem- og kortbølge. DRM30 anses som værende en god måde at dække det store land på. Næste år skal der dog også gennemføres forsøg med et helt andet system, RAVIS - Realtime AudioVisual Information System.

Også Indien satser på DRM30. Det folkerige lands store public service kanal All India Radio er i fuld gang med udbygning af sendestationer, der vil dække landet med DRM signaler.

Syd Korea er landet, hvor den jordbaserede variant af DMB blev udviklet og hvor teknologien blev integreret i en lang række håndholdte gadgets, så som navigationssystemer og mobiltelefoner, og DMB anvendes i Syd Korea altså - udover video og datatjenester – også til radio.

I Malaysia er der blevet afsat frekvenser til tre multiplekser med T-DMB tjenester – bl.a. radio.

I Brasilien er man gået i gang med at undersøge, hvilken digital radiostandard, der er den bedste for landet. Man tester både det amerikanske HD Radio fra iBiquity og den europæiske DRM, mens DAB og de andre Eureka 147 standarder ikke er inde i billedet. En beslutning ventes først i begyndelsen af 2011.

På de store markeder i Australien - Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth og Adelaide blev der åbnet en stribe radiokanaler på DAB+ i juli måned 2009. Men der er ingen planer om, at DAB+ skal erstatte FM og mellembølge-radio.

Lytningen til DAB+ kanalerne er fortsat beskeden. Kun 3.7 pct. af australierne har lyttet til de nye digitale stationer – det svarer til 450.000 mennesker. Den gode nyhed er dog, at 80 pct. af de australiere, der har en DAB+ radio, er så glade for den, at de vil anbefale deres venner og bekendt også at anskaffe sig en digital radio.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  � 2011
  � 2010
  � 2009
  � 2008
  � 2007
  � 2006
  � 2005
  � 2004
  � 2003
  � 2002
  � 2001  · Ny sæson af 'Sukkertoppen' på TV 2
  · DR tager rundt i sommerlandet
  · Maria Månson ny vært for 'Gejst' på DR1
  · Louise Wolff skifter fra DR til TV 2
  · TV 2 køber flere håndboldrettigheder
  · Boxer TV fortsætter med digitalt tv
  · Kærester med landsholdet
  · Discovery satser stort på golf
  · Tine Gøtzsche forlader DR efter 22 år
  · International pris til DRs børnefjernsyn  · -