Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


"Men hvad er IKKE public service?"
Mandag 3. oktober 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det var en skarp Frederik Meyer, adm. direktør for SBS Radio, der ved åbningen af Radiodays 2011 i weekenden, igen og igen gik i haserne på DR og politikerne. Han kritiserede DR for at svigte formålene med public service-aftalen, og spurgte om, hvad der IKKE er public service. Men ingen svarede.
Overskriften for åbnings-sessionen af Radiodays 2011 var 'Fremtidens public service radio'. Deltagere i debatten var Ellen Trane Nørby (Venstre), Jørgen Ramskov (Radio 24syv), Jim Receveur (Radio 100), Frederik Meyer (SBS Radio) og Tor Arnbjørn (DR). Ordstyrer var Kurt Strand.

DRs nye radiochef Tor Arnbjørn ( http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18505 ) fik lov til at lægge ud, og sagde at 'public' og 'service' skal gå hånd i hånd. Han fremhævede, at DR har lukket 20 jukeboks-kanaler og åbnet 10 rigtige kanaler - med substans.

Men det fik straks Frederik Meyer op af stolen.

Han startede dog med først at slå fast, at han er glad for P1, P2, til dels P4 og for drama m.v. i tv. MEN! "Jeg mener, at DR fokuserer for meget på bredde og kvantitet. DR holder ikke, hvad de lover. DR skal holdes op op på det de siger, på deres løfter," sagde en vred Meyer og fortsatte med at spørge om, hvorvidt DR skal lave alt? Hvad er DRs kerneopgaver - og ikke mindst: "Hvad skal DR ikke gøre"?

I forvejen er det svært at lave en bæredygtig forretning for kommerciel radio i et lille land som Danmark, og når DR så går ind og laver nogle ting, der ligner, hvad fx SBS Radio laver "ret meget", så hænger det ikke sammen. Frederik Meyer nævnte bl.a. DR P7 Mix, det amerikansk producerede Perez Hilton radioprogram på DR Mama, gæt citater fra amerikanske tv-serier i Go'morgen P3 osv.

Iflg. DRs public service-kontrakt ( http://kum.dk/Documents/Kulturpolitik/medier/DR/public_servicekontrakt.PDF ) er der opstillet nogle krav til DR. DR skal bl.a. styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund, stimulere kultur og sprog samt fremme viden og forståelse.

Men DR overholder jo ikke disse krav, sagde Frederik Meyer, og nævnte at i størstedelen af fx P3s sendetid opfylder man bestemt ikke formålene i Public Service kontrakten.

Og han gav ikke meget for DRs nye DAB-kanaler. "Det var fint, at man ville afskaffe jukeboks-radioerne, men man laver jo stadig 18 timers jukeboks-radio i døgnet på disse kanaler", fastslog Frederik Meyer. Og benyttede samtidigt lejligheden til at lange ud efter DR, fordi man i DR kontaktede SBS Radio og tilbød at lukke 'DR Hit', så The Voice (i stedet) kunne komme på DAB. "Men så var det bare fordi man ville lave P7 i stedet," sagde Meyer og lagde ikke skjul på, at han var dybt skuffet over DRs ageren.

I markedsføringen af P7 blev der taget udgangspunkt i kunstnere som Rasmus Seebach. P7 ligner de kommercielle stationer - bare uden reklamer, fastslog Frederik Meyer. Musikken på P7 Mix er for 44 pct.s vedkommende den samme, som SBS spiller på sine radiokanaler. Det er stort set hitmusik non-stop hele døgnet. Og det er ikke i orden. "Der skal være noget, der opfylder public service kontrakten - også på P7", mente Frederik Meyer, og konstaterede at der er mindre public service på P7 end på flere af de kommercielle radiokanaler.

DR fokuserer for meget på bredde og kvantitet. De sender alt. Det kan ikke være rigtigt, mente Meyer, der efterlyste meget strammere public service-krav til DR - og igen og igen spurgte "Hvad er IKKE public service".

Tor Arnbjørn svarede ikke på, hvad der ikke er public service, men tog P3 i forsvar, og sagde, at P3 løfter en kæmpe opgave. Bl.a. med masser af journalistik i Go'Morgen P3. Underholdningen på P3 er bare en flig af den samlede flade, men det er vigtig med underholdningen, hvis man vil ramme målgruppen. Det er forkert, når nogen siger, at "public service radio helst skal være meget smalt, og så skal det helst gøre lidt ondt". Og så spilles der mere dansk musik på P3, pointerede Arnbjørn.

Dertil replicerede Frederik Meyer, at den danske musikandel på NOVAfm nu er oppe på 30 pct. og at The Voice 11 i Tivoli forleden også er et eksempel på, at de kommercielle gør noget for den danske musik. "Og Villy Søvndal er altså ikke kun i Go'Morgen P3. Han er også med på NOVAfm," sluttede Frederik Meyer.

Jim Receveur efterlyste også, at DR skulle sende mere radio, som kommerciel radio ikke sender - især indenfor journalistik- og dokumentar-områderne. Receveur erkendte samtidigt, at P3 spiller ny musik og fx sport, som oplagt er public service.

Jørgen Ramskov sagde, at DR også skal sende samme programtyper som kommerciel radio gør, bare bedre.

Ramskov håbede i øvrigt på et mere mangfoldigt radiobillede, når Radio 24syv går i luften den 1. november. Så er DR nemlig ikke ene om at lave public service radio i Danmark. "Konkurrence er godt, mens et monopol giver for meget magelighed," sagde Ramskov og gjorde sig munter over, at det måske ville være P1, der ville få mest ud af det.Fotograf: Adam LehnFunktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram
  · Regeringen og DF vil beskære DR med 1/6
  · DR åbner kontor i Tyrkiet
  · TV 2 sender tv-serien 'Mercur'  · -