Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Det Elektriske Barometer fylder 25
Onsdag 2. november 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når Danmarks længstlevende lytterbestemte og uafhængige hitliste for alternativ musik fejrer 25 års fødselsdag den 13. november, bliver det med en stor fest i Koncerthusets Studie 2 med bl.a. Choir of Young Believers, Vinnie Who, Thulebasen og Oh No Ono.
Det Elektriske Barometer fylder 25 år, og det vil blive fejret med fuld musik i Koncerthusets Studie 2 søndag den 13. november. Her kan publikum opleve en række af de navne, der er brudt igennem via ’Barometeret’. Værter er Lucia Odoom og Alicia Jordanova, og de vil have et par overraskelser i ærmet til publikum.

Hele festen sendes live på P3 fra kl. 20-23.

Kashmir, Mew, Sune Wagner og Thomas Troelsen er blandt de danske bands, der har trådt deres første musikalske skridt i Det Elektriske Barometer, og mange af musikerne har selv lyttet til programmet som teenagere. I dag kan navne som Choir of Young Believers, Oh No Ono og Under Byen også takke Barometeret for deres gennembrud.


Lytterfællesskab

Det Elektriske Barometer startede tilbage i 1986, som en del af sendeflade for unge 'P4 i P1', og skulle være et alternativ til de salgstalbaserede hitlister. I programmet var lytterkontakt og unge dj’s med et forhold til den nye musik i fokus, og hver søndag aften blev fire nye testere spillet foruden de ti numre, som lytterne havde stemt ind på listen. Den unge og uprøvede musik, der blev testet i programmet, tiltrak især de unge nysgerrige lyttere. Og mens programmet hurtigt blev meningsdannende for ny dansk musik, udviklede stemmesedlerne sig til breve, hvor lytterne beskrev situationer og tanker fra deres liv.

Alt fra gamle busbilletter til postkort, udrevne telefonbogsider eller breve fyldt med flag, forårsblomster eller papirudklip blev postet til Barometerpostkassen med hverdagsglimt fra de danske teenageliv. Lytterne underskrev sig som Marie fra Aalborg, Erik fra Smørum eller Stoffer fra København, og programmet blev som en dagbog i lyd, der samlede unge på tværs af hele Danmark i et unikt lytterfællesskab. I dag, 25 år senere, får programmet stadig mellem 30 og 40 mails eller håndskrevne breve om ugen.


Stille!

Det bedste brev blev og bliver hver uge honoreret med Barometerets eksklusive 'Stille!'- t shirt', og den har udviklet sig til ikke blot at være en præmie, men også et statement blandt Barometerets lyttere. Møder de en anden ung med en 'Stille!- t-shirt', ved de, at vedkommende også er Barometerlytter og har delt en personlig oplevelse nedskrevet i et brev til programmet.

På samme måde er sæbebobler blevet et signal, når barometer-lytterne mødes ude i virkeligheden. For fem år siden skrev en lytter, der kaldte sig Simon med sæbeboblerne, et brev, hvor han beskrev ,at han følte sig som en sæbeboble, der kunne flyve væk og forgå når som helst.

Kort efter begyndte små sæbebobler at flyve blandt publikum til koncerter med Barometerrelaterede bands. Så ser du sæbebobler til en koncert, er det højst sandsynligt, at der blandt publikum er Barometerlyttere, som har stemt på musikken, du hører.


Værterne

På værtssiden var det Kenan Seeberg, der tegnede Det Elektriske Barometer, da programmet blev født i 1986. Det er siden blevet båret videre af bl.a. Paprika Steen, Helle Helle, Vigga Svensson, Tony Scott, Mikael Bertelsen, Gitte Løkkegaard, Dorte Palle, Mikael Pass, Maria Ellen Bernhard og Sofie Tønsberg.

I dag er det Lucia Odoom og Alicia Jordanova, der læser lytternes breve op og bidrager med deres viden om den alternative scene. Og det vil også være de to, der byder publikum velkommen i Koncerthuset den 13. november til et arrangement, hvor både Barometerbands og Barometeres forskellige godnatsange kommer til at spille en rolle.


Foto: Alicia Jordanova og Lucia Odoom er værter for Det Elektriske Barometer ved jubilæet. (Fotograf: Liv Læssøe)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  � 2011
  � 2010
  � 2009
  � 2008
  � 2007
  � 2006
  � 2005
  � 2004
  � 2003
  � 2002
  � 2001  · Louise Wolff skifter fra DR til TV 2
  · TV 2 køber flere håndboldrettigheder
  · Boxer TV fortsætter med digitalt tv
  · Kærester med landsholdet
  · Discovery satser stort på golf
  · Tine Gøtzsche forlader DR efter 22 år
  · International pris til DRs børnefjernsyn
  · DR1 lyser i Mørke
  · Tre nye fiktionsserier på TV 2 til efteråret
  · Alle kampe i VM i fodbold på TV 2 Play  · -