Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB betyder indtægtstab for musikere
Tirsdag 8. november 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvis en sang på fire minutter bliver afspillet i dagtimerne på landsdækkende FM-radio koster det 137,04 kr. til KODA. Bliver den samme sang spillet på P5, P6 Beat eller en af DRs andre rene DAB-kanaler, er afregningsbeløbet 3,44 kr. En afspilning på en af DRs DAB-kanaler giver altså et KODA-vederlag, der er 40 gange lavere end på FM. Når det gælder Gramex, er fordelingsbeløbet til DAB/net omkring ti procent af det samlede beløb. Den nye digitale radiovirkelighed presser kunstnerne. Det skriver fagbladet Musikeren.
Danskerne hører mere og mere radio via DAB, net og mobil, og det har konsekvenser for ophavsretsindtægterne, skriver Musikeren, der udgives af Dansk Musiker Forbund (DMF).

Problemet er, at KODA- og Gramex-afregningerne er drabeligt meget lavere på de nye digitale platforme end på FM. Som eksempel nævner Musikeren den populære dansktop solist Michael Vesterskov, der i mange uger har ligget på Dansktoppen, men siden både programmet Dansktoppen og dansktop-musikken er blevet flyttet fra P4 og over på DAB, så har det været næsten skæbnesvangert for Michael Vesterskov.

"DR har betydet utrolig meget for mig. Men siden DAB-kanalerne er det gået så meget tilbage med indtægter derfra, at jeg har svært ved at overleve," siger han til Musikeren.

Mange andre musikere og sangskrivere vil mærke de samme konsekvenser som Michael Vesterskov. Musikeren nævner tre faktorer der har betydning. Der bliver flere der lytter digital, DR øger fokus på DAB og flytter – groft sagt – det smalle over på DAB, mens det populære sendes på FM, og endelig så afregner KODA også i forhold til lyttertallene – P4 har 2,8 mio. ugentlige lyttere mens P5 kun har knap 200.000.

Hos KODA følger man brugeradfærden, den digitale udvikling og DRs nye satsninger.

"Vi er interesserede i, at afregningen afspejler virkeligheden. Det er en udfordring at følge udviklingen, og fordelingsudvalget kigger nøje på brugeradfærden," siger Nicolai Hyltén-Cavallius, kommunikationschef i KODA, og medgiver, at det kan give problemer for nogle kunstnere – hvis man som kunstner ryger fra fx P4 og ud på en af nichekanalerne på DAB. ”Men til gengæld er der flere muligheder for at blive spillet mere. Udviklingen på radiosiden betyder også, at der bliver spillet mere - og også mere forskelligt – musik,” slutter Nicolai Hyltén-Cavallius.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  � 2011
  � 2010
  � 2009
  � 2008
  � 2007
  � 2006
  � 2005
  � 2004
  � 2003
  � 2002
  � 2001  · Viaplay producerer sin første danske sportsdokumentar
  · Tre dramaserier på DR fra efteråret
  · TV 2 Zulu lancerer legat
  · Nye fodbolddokumentarer på History
  · Peter Møller kommer på udebane i Rusland
  · Ny historisk dramaserie på TV 2 Charlie
  · 'Sjakket' - kan gamle håndværkere sætte skub i modløse unge?
  · DR sætter fokus på angst
  · Mest sete ishockeykamp på dansk tv
  · Flere dokumentarer på DRTV  · -