Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Satire med en snert af virkelighed
L�rdag 31. januar 2004
 
På radiostationen WNYC arbejder journalisten Curtis Fox med mockumentaries- en sammentrækning af ordene mock og documentary. Det er politisk satire, hvor lytteren hele tiden skal forholde sig til, om det mon er en virkelig dokumentar eller det pure opspind. Curtis Fox hævder, at stilen gør lytterne mere bevidste.
Når lytterne bliver præsenteret for dokumentarudsendelser, der fortæller om ulve-projekter i Central Park, Præsidentens forsvundne bror, der bor i en trailer park eller et fitness-center, der virker som en strømgenerator for storbyen, får det dem til at spidse ører.

Curtis Fox fortalte om mockumentaries på Radio Days 04, og kunne fortælle, at han selv er blevet narret af udsendelserne. Og det er netop, når man opdager, at man er blevet narret, at en mockumentary kommer til sin ret. Det skaber en bevidsthed om de nyheder, man hører.

"Vi gør det for at have det skægt, men det er også for at vække folk. Vi viser dem, at man ikke skal tro på alt, man hører, og man skal ikke tage historierne for alvorlig", lød meldingen på Radio Dayst.

"Programmerne bliver bragt i udsendelsen The Next Big Thing, som sender en blanding af kulturstof, dokumentarer og satire. Journalisterne fortæller aldrig lytterne, hvilke historier er opspind", forklarede Curtis Fox der merner, at lytterne må forvente lidt af hvert.

Den politik giver reaktion fra lytterne.

"Vi får mange mails fra lyttere, der ikke har opdaget, det er en parodi. Jeg svarer på alle mailsene, og folk tager faktisk positivt imod nyheden om, at de er blevet narret", siger Curtis Fox.

Iføge Curtis Fox hopper så mange på limpinden, fordi historierne bliver lavet præcis som en rigtig dokumentar:

"Den er bygget op omkring den samme slags kilder, som man ville bruge, hvis det var en rigtig historie. Nogle gange bruger de endda citater fra rigtige kilder taget ud af en anden sammenhæng", fortæller Curtis Fox og fortsætter:

"Vi prøver hele tiden at skøjte mellem fakta og fiktion. Vi bruger sjældent skuespillere. Hvis vi skal bruge en 60-årig ultraliberal kvinde, så finder vi hende, og får hende til at sige de ting, der passer til historien", fortæller han.FAKTA:

-Historierne er bygget op som en raffineret aprilsnar, men kan dukke op året rundt.

-Det tager normalt Curtis Fox 3-5 dage at lave en mockumentary

-Stilen er inspireret af Orson Welles roman 'Klodernes Kamp', som en ud af 20 amerikanere troede på, da den blev sendt i 1938.

-Curtis Fox bruger ofte en 'mockumentary' til at levere et politisk budskab - med humor får man lov til mere, forklarer han.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  � 2011
  � 2010
  � 2009
  � 2008
  � 2007
  � 2006
  � 2005
  � 2004
  � 2003
  � 2002
  � 2001  · Fremgang for TV 2
  · Ny DR1-dokumentar: 'Talentet – hele familiens kamp'
  · Ny sæson af 'Sukkertoppen' på TV 2
  · DR tager rundt i sommerlandet
  · Maria Månson ny vært for 'Gejst' på DR1
  · Louise Wolff skifter fra DR til TV 2
  · TV 2 køber flere håndboldrettigheder
  · Boxer TV fortsætter med digitalt tv
  · Kærester med landsholdet
  · Discovery satser stort på golf